Hoe herken je Asbest

Hoe herken je asbest

Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, alhoewel dat bij hechtgebonden producten en materialen vaak moeilijk te zien is. Wit asbest werd het meest gebruikt. Producten en materialen met wit asbest hebben een witte tot lichtgrijze kleur.

Andere informatiebronnen zijn de fabrikant of leverancier van het materiaal of product en de eigenaar/verhuurder van een huis.

Golfplaten van Nederlands fabrikaat die geen asbest bevatten, herkent u aan de letters NT (Nieuwe Technologie). Deze zijn samen met het KOMO nummer in de gecoate kant van de plaat geperst, in de één-na-laatste golf. Alleen een microscopische analyse kan uitsluitsel geven of het materiaal of product werkelijk asbest bevat. "HvS Advies" kan voor U nagaan via een deskundig laboratorium of een materiaal asbestvezels bevat. Aan deze onderzoeken zijn kosten verbonden.

Als asbest wordt aangetroffen leidt dat al snel tot ongerustheid bij bewoners en gebruikers. Bovendien kunnen de financiële consequenties groot zijn. Om dit proces beter te kunnen beheersen laten veel gebouwbeheerders dan ook een asbestinventarisatie uitvoeren voor hun totale gebouwenbestand. Al hebben ze nog geen concrete sloop- of renovatieplannen. Op deze manier zijn de locaties vooraf bekend, ontstaat er geen onnodige onrust en kunnen ze bij calamiteiten adequaat reageren.

HvS Advies biedt tevens cursussen/trainingen aan op gebied van asbest, asbestherkenning en veiligheid.

ProductWaar zit mogelijk asbest in?
Asbestcement platen, asbestkarton of asbesthoudend board Gevels, dak- en trapbeschot, plafonds, in en rondom schoorstenen, in of bij de cv-installatie, in gevelpanelen, op schuren en garages (golfplaat)
Asbestisolatie Leidingwerk, doorvoeren
Vloerbedekking De rug van sommige soorten vinylzeil en sommige harde vinyltegels
Huishoudelijke apparaten Haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes ouder
Spuitasbest Isolatiemateriaal, als brandwerende laag op staalconstructies
* Dit zijn slecht een aantal voorbeelden van ca. 3500 verschillende toepassingen.

WAAROM HVS ADVIES

 • Kwaliteit en hulpvaardigheid

  Deze kenmerken zult u bij HvS Advies steeds weer tegenkomen!

 • Meer dan 10 jaar ervaring

  in het opsporen van asbesthoudend-/verdachte materialen.

 • Wij werpen een helder licht

  op zowel de technische als de gezondheidstechnische kanten van de zaak.

 • Trainingen en cursussen

  op gebied van asbest, asbestherkenning en veiligheid